Suara Blogger (161)

Suara Blogger (161)

Gerak Siber (60)

Gerak Siber (60)

Laporan Akhbar

Laporan Akhbar
Utusan Melayu (Dari 8hb Jun 1907), Suara Perjuangan Melayu

Mengenai Kerajaan

Mengenai Kerajaan

Mengenai Parliamen

Mengenai Parliamen

Saturday, December 13, 2008

Blog-blog yang dikeluarkan dari senarai

Saya ada terbuat beberapa kesilapan dan memohon maaf kepada para pengunjung dari aktivis UMNO dan kebangsaan sekelian.

Blog PAS

Saya telah tersilap meletak dalam senarai blog, Dari Yan. Setelah membaca tulisannya, Surat Terbuka Kepada Ustaz Azizan, saya menyedari pemblog ini adalah ahli PAS.

Blog ini diletakkan dalam senarai kerana ia memberi perspektif yang agak kritis mengenai PAS Kedah tanpa disedari ianya blog ahli PAS.


Kesilapan ini dikesali.

Blog Pro-Pembangkang

Sebelum ini, saya terpaksa keluarkan blog SUKJ kerana blog ini memaparkan Anwar Ibrahim sebagai idolanya.

Saya tidak percaya seorang pejuang kebangsaan dan/atau aktivis kebangsaan akan mengagungkan perjuangan yang dibawa oleh Anwar Ibrahim sekarang. Gambar tersebut tiada lagi tetapi bukti adalah berikut:


Jika dilihat gambar bawah itu dengan lebih dekat, jelas blog ini adalah blog penyokong Anwar dan secara tidak langsung menyokong pemikiran PKR.


Perjuangan Anwar Ibrahim sekarang bukan sahaja bertentangan dengan perjuangan UMNO, tetapi gagasan yang dibawa bertentangan dengan semangat kesinambungan kebangsaan Melayu serta kedaulatan Islam di negara ini.

Satu lagi blog yang telah dikeluarkan dari senarai dirasakan seolah-olah blog pembangkang adalah blog BN Raksasa.


Nama yang diberi menghina Barisan Nasional dan bermakna BN adalah parti yang akan pupus seperti dinosaur yang digambarkan.

Setelah diamati, tulisan yang agak kritikal terhadap pemimpin-pemimpin tertentu agak menyerupai hujah-hujah pembangkang dan dicuragai secara tersirat mempromosi parti pembangkang.

Blog ini tidak ada masaalah dengan pemikiran kritikal dan memberi pautan untuk pantauan kepada aggregator-aggregator yang mempunyai blog-blog pembangkang. Namun Penggabung Suara tidak akan memberi ruang dalam bloglist untuk blog yang mempromosi agenda parti pembangkang.

Pihak-pihak yang mengikuti blog-blog ini harap menyedari keadaan ini.

Lain-Lain

Selain ini, saya ada keluarkan satu blog yang nampaknya mengagungkan seorang pemimpin ugama yang diharamkan organisasinya oleh JAKIM.

Disamping itu, blog-blog yang tidak aktif telah diubah senarai. Setelah satu jangka masa, blog yang boleh dianggap telah 'mati' akan dikeluarkan terus.

Harap maklum.

Sekian, terima kasih.
Nasionalis

No comments: