Suara Blogger (161)

Suara Blogger (161)

Gerak Siber (60)

Gerak Siber (60)

Laporan Akhbar

Laporan Akhbar
Utusan Melayu (Dari 8hb Jun 1907), Suara Perjuangan Melayu

Mengenai Kerajaan

Mengenai Kerajaan

Mengenai Parliamen

Mengenai Parliamen

Sunday, September 6, 2009

UMNO Teluk Kemang tentukan calon - Mohamad

PORT DICKSON 5 Sept. - Penentuan calon yang akan bertanding mewakili Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang adalah di bawah bidang kuasa UMNO Bahagian Teluk Kemang.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, perkara itu telah dibincangkan dengan Ketua UMNO bahagian itu, Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad semalam.

"Saya telah berbincang dengan Tan Sri Mohd. Isa semalam. Berundinglah elok- elok di peringkat bahagian kemudian pilihlah dua tiga nama untuk dipilih sebagai calon sebelum dibawa kepada Presiden UMNO.

"Kita harap supaya calon yang akan terpilih adalah yang terbaik selain mendapat persetujuan dan sokongan. Kita tidak mahu calon yang terpilih disabotaj oleh jentera bahagian," katanya.

Belia berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Program Bantuan Hari Raya dan Bantuan Tahunan Masjid Daerah Port Dickson di sini hari ini.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong selepas penyandangnya, Azman Mohd. Nor dari BN meninggal dunia akibat jangkitan dalam darah di Hospital Pakar Seremban (SSH) di sini pukul 2.30 petang semalam.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-12, Allahyarham Azman memenangi kerusi DUN Bagan Pinang selepas mendapat 6,430 undi mengalahkan calon Pas, Ramli Ismail (Pas) dengan majoriti 2,333 undi .

Parlimen Teluk Kemang mempunyai lima kerusi DUN dengan tiga daripadanya milik pembangkang iaitu Chuah dimenangi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Lukut (DAP) dan Port Dickson (PKR).

Mohamad yang juga Menteri Besar berkata, kesemua sayap jentera pilihan raya UMNO dan Barisan di peringkat bahagian telah digerakkan sejak semalam manakala pemantauan jentera akan dilakukan oleh peringkat Badan Perhubungan UMNO negeri.

"Kita juga akan menubuhkan jentera UMNO dan BN di peringkat Badan Perhubungan UMNO negeri selepas notis pengosongan itu dihantar kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada Isnin ini," kata beliau.

Ditanya mengenai kemampuan dan keyakinan parti mempertahankan kerusi itu, Mohamad menjelaskan, UMNO dan BN akan berusaha sehabis baik bagi memastikan kemenangan dengan majoriti lebih tinggi berbanding pada pilihan raya umum lalu.

"Daripada segi peluang, kita yakin BN akan mempertahankan kerusi di kawasan itu.

"Saya rasa majoritinya akan bertambah berbanding pilihan raya umum lalu. Sebab di sini tidak ada isu-isu setempat yang boleh dimainkan oleh pembangkang," jelasnya.

No comments: