Suara Blogger (161)

Suara Blogger (161)

Gerak Siber (60)

Gerak Siber (60)

Laporan Akhbar

Laporan Akhbar
Utusan Melayu (Dari 8hb Jun 1907), Suara Perjuangan Melayu

Mengenai Kerajaan

Mengenai Kerajaan

Mengenai Parliamen

Mengenai Parliamen

Thursday, October 15, 2009

Ucapan Presiden UMNO di PAU 2009

Seawalnya saya ingin berkongsi Firman Allah SWT, dalam surah As-Saff ayat yang ke-4

‘Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berjuang di jalanNya, dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti satu ‘bun-ya-nun-marsus’ yakni bangunan yang tersusun kukuh’.
Kemudiannya pesan daripada Saidina Ali bahawasanya :

‘Sesuatu yang benar dan hak namun tidak tersusun akan dikalahkan oleh yang batil dan salah , tetapi diatur dengan tersusun’
Tuan-Tuan dan Puan-Puan sekalian,

Pertama sekali, seperti lazimnya, marilah kita mengangkat rasa syukur yang tidak terhingga ke hadrat Allah SWT, Tuhan seru sekalian alam, yang mana dengan keredhaanNya jualah, dapat kita sekali lagi berhimpun pada pagi yang mulia ini.

Sesungguhnya Dewan Merdeka ini telah beberapa dekad menjadi saksi kepada pelbagai peristiwa, silih berganti, perjalanan suka duka, pahit maung dan manisnya sebuah parti keramat yakni UMNO, parti kita semua.

Perhimpunan pada pagi ini juga penuh bermakna dan bertuah, kerana, di bawah bumbung UMNO, hadir dua mantan Presiden yang kita kasihi. Marilah kita sambut dan raikan YABhg. Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad dan YABhg. Tun Abdullah Hj Ahmad Badawi.

Seterusnya di
sini.

Wednesday, October 14, 2009

Ucapan Timbalan Presiden merasmikan persidangan sayap

1. Alhamdulillah, marilah kita memanjatkan kesyukuran ke hadrat Allah s.w.t.
kerana dengan limpah izin dan kurniaNya kita sekali lagi dapat berhimpun
di Dewan Merdeka pada malam ini untuk menyempurnakan Perasmian
Serentak Persidangan Perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri 2009.

Kalau tidak pohon berangan
Tidak puyuh ke Tasik Chini
Kalau tidak kerana perjuangan
Tidak kita berkumpul di sini.
2. Saya berdiri di sini di hadapan saudara dan saudari dengan perasaan bangga atas kemenangan besar UMNO dalam Pilihanraya Kecil Bagan Pinang. Tahniah dan syabas saya ucapkan kepada semua petugas UMNO dan Barisan Nasional yang telah berjuang bagi memastikan kemenangan kita.

Jiwa Baru UMNO

3. Pertemuan kita kali ini membawa pengertian besar bagi parti UMNO yang sedang menakhoda zaman. UMNO baru sahaja melalui perubahan besar dalam sejarah kepimpinannya. Untuk sekian kalinya kita menyaksikan kepimpinan baru pada semua peringkat – dari Presiden, Timbalan Presiden, Naib-Naib Presiden, Ketua Wanita, Ketua Pemuda dan Ketua Puteri. Tahniah saya ucapkan kepada barisan kepimpinan UMNO yang baru, khususnya kepimpinan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri yang berada di sini pada malam ini.

4. Apa yang menarik ialah YAB Presiden dan saya sendiri lahir dari madrasah pemuda UMNO. Ketiga-tiga Naib Presiden juga lahir daripada madrasah yang sama. Ketua Wanita lahir dari proses kematangan dan kepimpinan dalaman wanita. Demikianlah juga ketua pemuda dan ketua puteri lahir daripada tarbiah kepimpinan pemuda dan Puteri. Saya amat berbangga bahawa di hadapan saya pada malam ini adalah barisan kepimpinan masa depan UMNO yang akan mencorak nasib dan masa depan agama, bangsa dan tanahair.

Baca seterusnya si
sini.

Monday, October 12, 2009

Isa menang

Majoriti Kaum India Mengundi BN Di Bagan Pinang, Kata MIC

KUALA LUMPUR, 12 Okt (Bernama) -- MIC percaya majoriti pengundi dari kaum India di empat kawasan di Bagan Lalang kembali mengundi Barisan Nasional (BN) berdasarkan kemenangan BN pada pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) itu pada Ahad.

Naib Presiden MIC, Datuk Dr. S.Subramaniam berkata berdasarkan tinjauan awal parti itu mendapati BN memenangi kesemua empat peti undi di kawasan DUN itu yang majoritinya pengundi India iaitu di Ladang Atherton, Pekan Siliau, Ladang Brandwall dan Sua Betong.

"Kami gembira dengan keputusan di empat kawasan peti undi di mana ia dikuasai oleh MIC sepenuhnya," katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Dr Subramaniam yang juga Menteri Sumber Manusia berkata keputusan itu menunjukkan pengundi kaum India sudah kembali kepada BN.

Beliau turut menekan keperluan kesatuan dalam komuniti India untuk bersuara dengan satu suara.

Menteri itu juga berterima kasih kepada semua ketua bahagian dan cawangan MIC yang telah bekerja keras untuk memastikan kemenangan BN dalam pilihan raya kecil itu.

Pada pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang semalam, calon BN Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad mempertahankan kerusi berkenaan dengan mengalahkan calon PAS, Zulkefly Mohamad Omar dengan majoriti 5,435 undi.

Mohd Isa memperoleh 8,013 undi manakala Zulkefly mendapat 2,578 undi.

Saturday, October 3, 2009

DUN Bagan Pinang: Persaingan satu lawan satu BN-PAS

Oleh ARIFFUDDIN ISHAK
mStar Online, Saturday October 3, 2009

PORT DICKSON: Pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang menyaksikan persaingan satu lawan satu antara Barisan Nasional (BN) dan PAS.

Perkara tersebut diumumkan oleh Pengurus Pilihan Raya Kecil, Abdul Wahab Shamsuddin sebentar tadi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hanya menerima dua borang setelah masa penyerahan borang pencalonan tamat pada pukul 10 pagi tadi.

Pada pilihan raya kecil tersebut, BN diwakili bekas Menteri Besar Negeri Sembilan yang juga Ketua Umno bahagian Telok Kemang, Tan Sri Mohd Isa Samad, manakala PAS diwakili Pesuruhjaya PAS negeri, Zulkefly Mohd Omar.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong selepas penyandangnya Azman Mohammad Nor yang mewakili BN pada Pilihan Raya Umum Mac 2008 meninggal dunia akibat jangkitan dalam darah di Hospital Pakar Seremban (SSH), awal bulan lalu.

Allahyarham yang bertanding pertama kali, memenangi kerusi berkenaan dengan memperolehi 6,430 undi, menewaskan calon PAS, Ramli Ismail. Beliau menang dengan majoriti 2,333 undi.